I följande avsnitt beskrivs hur du startar datorn i felsäkert läge.

Detta kan göras på 2 olika sätt:

• A) Om du är inloggad på ditt konto på datorn

eller
  • B) Från inloggningsskärmen (innan du loggat in med ditt lösenord)

Välj nu ett av alternativen och följ instruktionen nedan!

A) Om du är inloggad på datorn:

1. Tryck på START-knappen (Windows-flaggan mellan CTRL och ALT) på tangentbordet eller på Windows-flaggan längst ned till vänster på skärmen
  2. Tryck sedan Inställningar (ikonen är ett "kugghjul") precis ovanför.
  3. Välj Uppdatering och säkerhet
  4. Välj nu  Återställning i vänstermenyn

5. Välj Starta om nu under Avancerad start. Datorn kommer startas om direkt!

6. Fortsätt nu lite längre på denna sida, under rubriken "Skärmen blir blå..."!

B) Från inloggningsskärmen (innan du loggat in):

Starta eller starta om datorn. När du kommer till inloggningsskärmen (där du i vanliga fall skriver in lösenordet), ska du göra följande:

1. Klicka på ikonenStrömbrytarikonnere till höger på skärmen
  2. håll ned Shift (tangenten för att skriva versaler (alltså STORA bokstäver)...
  3. ... samtidigt som du klickar på Starta om.
  4. Släpp nu Shift-tangenten och ...
    1. ... om du får en blå sida med "VÄLJ ETT ALTERNATIV": Fortsätt då på Skärmen blir blå... nedan!

2. ... om datorn bara startar om, och du hamnar på inloggningssidan som vanligt: Gör om de 4 stegen ovan!

Skärmen blir blå...
Nu blir skärmen blå och efter ca 5-15 sekunder:

1. Nu visas skärmen Välj ett alternativ och du väljer: Felsök
  2. samt därefter Avancerade alternativ

3. Klicka sedan på Startinställningar (om det inte syns bland de 6 alternativen, välj "FLER ALTERNATIV", så hittar du STARTINSTÄLLNINGAR)

4. Klicka på Starta om. Nu kommer datorn att startas om...

5. När datorn startats om visas en lista med alternativ.
    Tryck på "5" eller "F5" på tangentbordet för Aktivera felsäkert läge med nätverk.

6. Du kommer nu se den vanliga inloggningsrutan för WINDOWS, men allt verkar "stort".
  7. Logga in på datorn med ditt lösenord.
  8. När du väl är inloggad, bli inte rädd att allt ser konstigt ut, det är pga du är i FELSÄKERT LÄGE - ingen fara! Du kan få varningar om att du saknar access till internet och andra felmeddelanden. Stäng bara dessa fönster!
  9. Vänta cirka 30 sekunder.
  10. Starta om datorn som vanligt!
  11. Klart!

Oftast räcker ovanstående för att åtgärda de flesta problem i din dator, som inte en vanlig omstart av programmet eller datorn redan åtgärdat problemet!