(En motsvarande instruktion för MICROSOFT EDGE finns längst ned).

Får du notiser (med reklam eller spam/phishing) nere till höger på skärmen? Det kan se ut så här:

eller om PANDA blockerar en notis som ovan, då visas i stället följande bild:

ORSAK:

Orsaken är att du tex medvetet har accepterat notiser genom att svara "JA" när du besökt en webplats som tex NETFLIX:

Men tyvärr lyckas nog även hackers/spammare/skurkar att komma runt detta, så att du kanske omedvetet har godkänt att en webplats får publicera notiser (spam/reklam/bluff/phishing) nere vid klockan på datorn.

LÖSNING:

1. Klicka på "AVISERINGAR" nere vid klockan

2. Nu öppnas en lång lista på notiser och där, under GOOGLE CHROME, ser det nog ut så här (på bilden nedan). I den röda rutan så syns de spam & scam/phishing notiser som visats på skärmen. Avsändaren är utpekad med de röda pilarna.

3. Klicka på "kugghjulet (INSTÄLLNINGAR), genom att för upp musen i högra hörnet av en ruta

4. Öppna en ny flik i GOOGLE CHROME:

Kopiera och och klistra in följande:

chrome://settings/content/notifications

och tryck sedan ENTER/RETURN, för att komma till "INSTÄLLNINGAR FÖR AVISERINGAR".

Här är 5st exempel på "dåliga" webplatser som får visa notiser (de som har röda rektanglar).

5. Notera gärna i tex ANTECKNINGAR först,  klicka på REDIGERA (se bild nedan), kopiera webadressen och klistra in den i ANTECKNINGAR, för att sedan rensa bort dem från din COOKIES i CHROME. Se tipset nederst på denna sida.

6. För att ta bort dem, klicka på de "3 punkterna" till höger och sedan TA BORT på de webplatser som du inte känner dig säker på att du vill notiser från.

7. Starta om CHROME GOOGLE

Tips:

Passa att Rensa cache och cookies och för en specifik (HOGIA som exempel): Rensa cookies i webläsare (Hogia Approval) men för dig i detta fall, så använder du de weblänkar som du sparade i en TEXT-fil ovan (se punkt 5).

Motsvarande för MICROSOFT EDGE:

1. Klicka på de tre punkterna uppe till höger (dvs MENY)
  2. Välj "INSTÄLLINGAR"
  3. Klicka på COOKIES OCH WEBBEHÖRIGHETER
  4. Välj AVISERINGAR i listan som visas (ej på bilden nedan),
  5. Nu hamnar du på den plats som bilden visar. Titta vad som finns under TILLÅT. Allt som ser konstigt ut (se instruktionen och sista bilden för GOOGLE CHROME ovan), ska du ta bort.