Filer på datorn eller i molnet

Ändrad den Mon, 22 Feb 2021 vid 09:16 AM

Detta med filer i molnet och på datorn kan verka svårt att förstå... men läs detta så kanske det klarnar!


  • Utrymmet per person i "ONEDRIVE SVERIGES RF" är 1000 GB – för filer, bilder och filmer som rör SGF och GOLF (inte personliga filer).
  • Din dator har bara ca 230 GB utrymme – alltså är det smart att flytta filer FRÅN datorn så att de enbart finns i MOLNET (dvs i ONEDRIVE på din MICOSOFT 365 konto) men att du har en ”genväg med tumnagel-bild” på filen/mappen i din ONEDRIVE enligt nedan!

 

Titta på denna bild: 

 

 

När du är i ”ONEDRIVE Sveriges RF” finns 4 sätt som en fil/mapp kan ha som STATUS:

 

  1. (”grön cirkel med vit bock”, tex AKTUELLT ovan) -  finns ALLTID på din dator (och tar upp plats)
  2. (”vit cirkel med grön bock”, tex BACKUP ovan) – finns JUST NU på din dator, tar upp plats, men kan ändras till ”MOLN” vid behov
  3. (”moln” – tex BILDER ovan) – finns bara tillgänglig med internet access.
  4. (”2st blåa pilar”, tex ATT GÖRA ovan) – synkronisering pågår eller filen är öppen i ett program (tex WORD) just nu.

 

Men vad betyder det då?

 

  • Alternativ 1 och 2 (samt kanske även 4) är alltid tillgängliga i din dator – även om du saknar internetaccess på flygplan, tåg eller om din router är trasig.
  • Alternativ 3 kan bara öppnas via internetaccess, filen tar då 1-2 sekunder längre tid att öppna, eftersom den först laddas ner från ONEDRIVE till din dator.

 

Normalt har du alltid tillgång till internet, vilket gör att alla filer alltid kan vara i ”molnet” (alternativ 3), men när du öppnar en ”moln-fil”, så laddas den ner filen ner till datorn, och blir då "temporärt tillgänglig" (alternativ 2 dvs ”vit cirkel med grön bock, tex BACKUP ovan”) och du har access till filen på datorn ”ett tag framåt/tills vidare” även om du senare idag saknar internetaccess. Filerna ligger kvar i denna status "länge"!

 

Du kan högerklicka på en mapp/fil och välja ”BEHÅLL ALLTID PÅ DEN HÄR ENHETEN”. Då blir det "alltid tillgänglig" (som alternativ 1 ovan. tex som min  AKTUELLT). Jag har gjort det med AKUTELLT, eftersom där ligger mina aktuella filer som jag använder just nu. Därefter flyttar jag in dem i andra mappar i min ONEDRIVE eller i SHAREPOINT. Då ändrar jag filer till "enbart molnet" (

 

Mina SGF-bilder däremot, ligger mappen BILDER, som jag sällan behöver, men är ”bra att ha” i framtiden. Alltså är mappen BILDER en ”moln-mapp” (alternativ 3).

 

OBS!!! Numera har alla nyinstallerade eller nyköpta datorer får automatiskt alla filer i ONEDRIVE (både privat och på jobbet). Det gäller även andra program som DROPBOX, GOOGLE DRIVE eller APPLE iCLOUD DRIVE. Detta eftersom det sparar utrymme på datorn. Filer du jobbar i blir automatiskt alternativ 2 (”vita cirkeln”).

 

Jag har alltså 90-95% enbart i molnet och resten laddas ner i samband med att jag öppnar filen...


Länkar:


Var artikeln till hjälp?

Toppen!

Tack för din feedback

Vi beklagar att det inte var till hjälp

Tack för din feedback

Berätta för oss hur vi kan förbättra den här artikeln!

Välj minst en av orsakerna

Feddback skickat

Vi uppskattar din feedback och uppdaterar artikeln vid behov