Beroende på modell av iPhone (motsvarande på ANDROID) du har, så är det olika sätta ta skärmdump av det visas på skärmen.

Du tar en skärmdump genom att snabbt samtidigt trycka så här:

• För iPhone 11 och nyare mobiler (utan knapp) är det vänstra alternativet på bilden som gäller (knapparna VOLYM UPP och POWER-knappen)
  • För iPhone 6 till iPhone 8 (som har en knapp) är det mittenalternativet på bilden (HEM- och POWER-knapparna).
  • För äldre iPhones och iPads är sitter Power-knappen i stället överst/ovansidan. (HEM- och POWER-knapparna).
  • Beroende på modell, märke och ålder på ANDROID är det oftast något av dessa tre alternativ men de har ofta också andra genvägar eller trick du kan använda.

Skärmdumpen sparas automatiskt bland dina bilder och filmer!

ALTERNATIV: Ta en skärmdump genom att "knacka" på mobilens baksidan (från iPhone 11 och senare)

Vanligtvis skulle du ta en skärmdump med en kombination av fysiska knappar på din iPhone, men det är lätt att fumla dem och låsa din iPhone av misstag eller justera volymen. Med detta tips är en snabb skärmdump bara två eller tre "knackningar" bort.

Om du har en iPhone 8 eller senare med iOS 14 eller senare kan du nu ta en skärmdump genom att bara trycka på baksidan, tack vare en ny tillgänglighetsfunktion som heter Back Tap!

Hur fungerar Back Tap?

Funktionen "Back Tap", som först introducerades i iOS 14, använder accelerometern i en iPhone 8 eller senare för att upptäcka om du har knackat på baksidan av din enhet. I Inställningar kan du konfigurera två eller tre "knackningar" för att starta vissa åtgärder på din telefon. Apple anser att detta är en tillgänglighetsfunktion, men det kan vara användbart för alla.

Hur gör jag?

Öppna först “Inställningar”

Tryck på Tillgänglighet (HJÄLPMEDEL)

Tryck på “Touch” på nästa skärm.

På skärmen “Touch Settings”, bläddra nedåt tills du ser alternativet “Back Tap” (Tryck på baksidan) och tryck sedan på det.

I inställningarna för “Back Tap” kan du välja att tilldela skärmdumpsåtgärden till antingen två knackningar (“Double Tap”) eller tre knackningar (“Triple Tap”) på baksidan av fodralet. Välj det alternativ du vill ha.

I menyn som dyker upp bläddrar du nedåt i listan tills du hittar “Skärmdump” och välj sedan den.

Därefter går du tillbaka en menynivå för att se till att ditt val sparas och avslutar sedan Inställningar.

Nästa gång du trycker på två eller tre gånger (beroende på vilken inställning du väljer) på baksidan av din iPhone kommer iOS att ta en bild av din iPhones nuvarande skärm och spara den i en bildfil. Skärmdumpbilderna du tar sparas som vanligt i ditt fotoalbum och de kan visas senare i appen Foton.

Du kan till och med ställa in ett dubbel- eller trippeltryck på för att utlösa en hjälpmedelsgenväg och snabbt få tillgång till funktioner som AssistiveTouch, Siri-genvägar, Förstoringsglas, Lätt att nå och VoiceOver.