Om du har bytt lösenord på ditt MICROSOFT 365-konto, behöver du skynda dig att byta lösenord även i din mobil/surfplatta, så att ditt konto inte blir låst!

OBS 1!

OBS 2!

• Har du en extra iPhone / iPad med ditt SGF-konto inlagt, så måste du omedelbart byta lösenord där också!

Bakgrund - Problem efter lösenordsbyte:

Du använder ditt/dina konton i 2 sorters appar i din mobiltelefon, nämligen:

• MICROSOFT-appar som TEAMS, ONEDRIVE, SHAREPOINT och OUTLOOK etc)
  • APPLE-appar för MAIL, SMS/MMS, KALENDER, SAMTAL, ANTECKNINGAR etc (eller motsvarande hos  GOOGLE / mobiltillverkarens appar för epost, kontakter, kalender och anteckningar).
  • CIRRUS CRM (och ev andra program) som använda MICROSOFT 365 för att synka.

Microsoft-apparCirrus CRMApple-appar

Men din mobil vet inte om att du har bytt lösenordet på datorn!

LÖSNING (snabbversion):

(se längre ner för mer en detaljerad version)

• Ändra lösenordet i mobil/surfplatta:
    • För dig som använder CIRRUS: Du måste ange ditt nya SGF-lösenord i INSTÄLLNINGAR, efter att du loggat in på CIRRUS-konto, eftersom CIRRUS vill synka kalenderhändeler mellan CIRRUS och din dator. Enklast är att du starta CIRRUS på datorn och ändra där, se mer här: Allt om CIRRUS!

• Starta standardprogrammet "MAIL" (förr kallad EPOST) på mobilen:

Gå till ALLA INKORGAR i appen MAIL. Uppdatera listan (genom att "svepa neråt" så att "solen snurrar").
      En ruta visas (se vänstra bilden nedan) där du väljer INSTÄLLNINGAR, men det kan ibland dröja innan den visas. Följ instruktionerna för att skriva och verifier det nya lösenordet med MICROSOFT AUTHENTICATOR (oftast enklast via SMS). (Om rutan inte kommer upp, prova att "uppdatera innehållet" (se texten och högra bilden nedan) eller följ de DETALJERADE INSTRUKTIONERNA längre ner.)

Uppdatera innehållet i en app på mobilen - tex INKORGEN i EPOST-appen! (se högra bilden).

Uppdatera program (tex Chatt-listan i Teams eller Inkorgen i E-Post men även många andra program) genom att " dra med fingret neråt" på skärmen (se röda pilen). Det visas då en "snurrande sol" (se på bilden) som indikerar att en uppdatering mot servern sker.

• Nu startar du appen "TEAMS" i din mobil
      Normalt ska du uppmanas att byta lösenordet automatiskt när appen öppans, annars gör du så här:
      • Gå till fliken CHATT
      • Uppdatera listan (genom att "svepa neråt" så att "solen snurrar").
      • En ruta med "Byt lösenord" visas - följ instruktionerna

• OBS! Om du också använder en annan mobil/surfplatta

Har du en annan mobil/surfplatt med ditt SGF-konto inlagt, så måste du omedelbart byta lösenord där också - samma gäller för om du har andra appar som använder SGF-mailen eller kontakter osv på andra enheter!

• Klart!

LÖSNING (längre & detaljerad beskrivning):

Vi börjar med "APPLE-apparna"!

För att byta lösenord på ett konto i din iPHONE/iPAD, där du redan har kontot inlagt på din enhet, gör så här:

Steg 1. Gå in på INSTÄLLNINGAR (dvs "kugghjulet"):

Steg 2.

För iOS 17 & äldre iOS-versioner:

Skrolla ner ca 30-40 rader tills du ser "MAIL" (förr kallad EPOST").

Från  iOS 18:

Skrolla längst ned i INSTÄLLNIGNAR och välj APPAR, skrolla sedan vidare i listan över appar tills du hittar MAIL

Steg 3. Välj "KONTON":

STEG 4. Tryck på ditt SGF-konto:

STEG 5. Tryck på "ANGE LÖSENORD" som visas överst och skriv in ditt nya lösenord:

BILD

STEG 7. Bekräfta via appen MICROSOFT AUTHENTICATOR...

STEG 8. Bekräfta vad du vill synkronisera (troligen allt)

STEG 9. Det fungerar nu även i de andra apparna:

STEG 10. Tryck på "Klar" och du är klar!

OBS!

Har du en annan mobil/surfplatta med ditt SGF-konto så måste du omedelbart byta lösenord där också - samma gäller för om du har andra appar som använder SGF-mailen eller kontakter osv.

Vi fortsätter med "MICROSOFT-apparna"!

STEG 1. Starta appen TEAMS

STEG 2. Du uppmanas att logga in på ditt konto med det nya lösenordet

BILD KOMMER

STEG 3. Bekräfta inloggningen med MICROSOFT AUTHENTICATOR via appen eller via SMS (på samma sätt som du gjorde innan). Du kommer behöva hoppa mellan apparna TEAMS, SMS och MICROSOFT AUTHENTICATOR.

BILD KOMMER

STEG 4. När du klar i TEAMS, så kontrollera att det fungera automatiskt i de andra apparna från MICROSOFT, eftersom TEAMS "skvallrar" och bekräftar din inloggning.

STEG 5. Nu är du klar.

Vi avslutar med "MICROSOFT-apparna"!

För dig som använder CIRRUS: Du måste ange ditt nya SGF-lösenord i INSTÄLLNINGAR, efter att du loggat in på CIRRUS-konto, eftersom CIRRUS vill synka kalenderhändeler mellan CIRRUS och din dator. Enklast är att du starta CIRRUS på datorn och ändra där, se mer här: Allt om CIRRUS!

• OBS! Om du också använder en annan mobil/surfplatta

Har du en annan mobil/surfplatt med ditt SGF-konto inlagt, så måste du omedelbart byta lösenord där också - samma gäller för om du har andra appar som använder SGF-mailen eller kontakter osv på andra enheter!