Du har säkert hört det förr...

• Du bör byta lösenord regelbundet!
  • Du ska inte använda samma lösenord på flera ställen!
  • Använd hellre långa lösenord
  • Men "krångliga" (alltså långt, stora/småbokstäver, siffror och specialtecken) lösenord då?
  • Använd lösenordshanteringsprogram

Men vad innebär det? Hur väljer jag ett bra lösenord? Vad är ett lösenordshanteringsprogram?

Dessa frågor kommer besvaras nedan!

"Varför ska jag byta lösenord? Det är jättebra & jag orkar inte ändra överallt"

Har du samma lösenord på flera

Hur väljer jag ett bra lösenord?

Här är lite länkar till texter och filmer om lösenord:

Ett längre lösenord bättre än ett kort och "krångligt" för oss människor. (se även humorbilden nederst)

Vad är ett lösenordshanteringsprogram?

I din webläsare i datorn, mobilen och surfplattan finns inbyggda lösenordshanteringsprogram som kan ta hand om dina lösenord.

Apple använder "KeyChain" för att spara lösenord och synka dem mellan APPLE-produkter (Mac-datorer samt iPhone och iPad).

Lösenordshanteringsprogram som fungerar på PC/MAC/LINUX och mobil/surfplattor (iPhone & Android)

Nedan visas skillnaden på ett kortare lösenord jämfört med ett långt lösenord!