Välj någon av följande och läs vidare:

• Om IT tvingar mig till lösenordsbyte...
    • ... och jag är på IHS
    • ... men jag är utanför IHS (tex hemma)
  • Jag vill byta lösenord (datorn och Microsoft 365) och är på kontoret IHS
  • Men om jag inte är på kontoret och vill själv byta lösenord:
  • Länkar

Om IT tvingar mig till ett lösenordsbyte:

Ibland kan IT (eller en webtjänst på nätet) tvinga alla användare till ett lösenordsbyte.

För SGF innebär det att alla måste byta lösenordet på datorn och för alla tjänster i Microsoft 365 (Outlook, Onedrive, SharePoint, Teams etc). Andra tjänster (tex Workplace, Cirrus, GIT är inte kopplade till MICRSOFT och har därför egna unika lösnord.

Det finns 2 alternativ:

1. Enklast är att byta lösenordet på kontoret (IHS) och att du gör det där på datorn.
    Följ avsnittet "Jag vill byta lösenord (datorn och Microsoft 365) och är på kontoret" nedan.

2. Om du är utanför kontoret:
    Följande måste hända:
    1. IT gör ett tvingande LÖSENORDSBYTE eller meddelar dig ett temporärt lösenord.
    2. Du loggar loggar in på datorn med "gamla" lösenordet.
    3. Öppna en webläsare och gå till PORTALEN - alltså http://portal.office.com

Om du är inloggad:
      1. logga ut ur PORTALEN (se uppe till höger i webfönstre)!
      2. Vänta tills du är utloggad.
      3. Stäng webläsaren och gå till PORTALEN - alltså http://portal.office.com

4. Logga in med gamla lösenord (eller det du fick av IT)
    5. Du kommer direkt att uppmanas att byta lösenord.
    6. Ange ett lösenord som RF accepterar.

7. Starta om datorn - MEN det gamla lösenordet används för att "logga in på datorn" tills den dag du kommer till IHS-kontoret  (eller RFs interna nätverk ute i landet, dvs ej gästnät) Då "upptäcker" även din dator att ett lösenordsbyte har skett. Först då (och därefter), gäller även det nya lösenordet för att logga in på datorn. Därför är det viktigt att du kommer ihåg det nya lösenordet skapade när IT bad dig byta lösenord!

Det nya lösenordet gäller nu alla Office-program/appar (tex Teams, Outlook, OneDrive etc) i datorn och mobil/surfplatt samt när du logga in på PORTALEN (http://portal.office.com).

8. Ändra i OUTLOOK, TEAMS eller ONEDRIVE till nya lösenordet genom att starta dessa program och fylla i lösenordet i den vita rutan. Det brukar räcka med att du öppnar ett av programmen. Starta om datorn vid problem.
    9. Ändra lösenordet i mobil/surfplatta:
      • Nu startar du appen "TEAMS"
        • Gå till fliken CHATT och uppdatera listan (se nedan).
          En ruta med "Byt lösenord" visas. (Kan dröja upp till någon timme, men oftast inom 5-15 minuter)
      • Starta även standardprogrammet "E-POST" på mobilen:
        • Gå till INKORGEN. Uppdatera listan (se nedan).
          En ruta med "Byt lösenord" visas. (Kan dröja upp till någon timme, men oftast inom 5-15 minuter).
      • Gör om punkterna ovan på andra enheter (privata mobil & surfplattor).

10. För dig med CIRRUS: Du måste ange ditt nya SGF-lösenord i INSTÄLLNINGAR efter att du loggat in på CIRRUS-konto, eftersom CIRRUS vill synka kalenderhändeler mellan CIRRUS och din dator. Här finns mer information:

Cirrus: http://itsupport.golf.se/support/solutions/articles/6000244532

11. KLART!

Jag vill byta lösenord (datorn och Microsoft 365) och är på kontoret:

1. För att byta lösenord själv, behöver du vara på kontoret.
  2. Stäng alla program först
  3. Tryck samtidigt på "CTRL" + "ALT" + "DELETE"
  4. Välj "Ändra lösenord..."

5. Skriv in det nuvarande lösenordet samt det nya 2 gånger
  6. Lösenordet måste uppfylla de krav som RF bestämt.

7. VIKTIGT:Starta om datorn och logga in igen. (annars riskeras datorn låsa sig när du kommer hem).

8. Ändra i OUTLOOK, TEAMS eller ONEDRIVE till nya lösenordet, genom att starta dessa program och fylla i lösenordet i den vita rutan. Det brukar räcka med att du öppnar ett av programmen. Starta om datorn vid problem.
  9. Klart? Nästan...
  10. Ändra lösenordet i mobil/surfplatta:
    • Nu startar du appen "TEAMS"
      • Gå till fliken CHATT och uppdatera listan (se bilden nederst på sidan).
        En ruta med "Byt lösenord" visas. (Kan dröja upp till någon timme, men oftast inom 5-15 minuter)
    • Starta även standardprogrammet "E-POST" på mobilen:
      • Gå till INKORGEN. Uppdatera listan (se bilden nederst på sidan).
        En ruta med "Byt lösenord" visas. (Kan dröja upp till någon timme, men oftast inom 5-15 minuter).
    • Gör om punkterna ovan på andra enheter (privata mobil & surfplattor).

11. För dig med CIRRUS: Du måste ange ditt nya SGF-lösenord i INSTÄLLNINGAR efter att du loggat in på CIRRUS-konto, eftersom CIRRUS vill synka kalenderhändeler mellan CIRRUS och din dator. Här finns mer information:
    Cirrus: http://itsupport.golf.se/support/solutions/articles/6000244532

12. KLART!

Uppdatera

Uppdatera program (tex Chatt-listan i Teams eller Inkorgen i E-Post men även många
andra program) genom att " dra med fingret neråt" på skärmen (se röda pilen).
Det visas då en "snurrande sol" (se på bilden) som indikerar att en uppdatering mot servern sker.

Men om jag inte är på kontoret och vill själv byta lösenord:

Du kan inte göra det själv - utan du måste kontakta INTERN-IT för att få hjälp, eftersom det måste göras på samma sätt som "Om IT tvingar mig till ett lösenordsbyte", vars beskrivning du hittar överst på denna sida.