Denna uppdatering kan ta ca 30-120 minuter - därför är det bättre att du gör den på kvällen/helgen och inte mitt dagen när du arbetar! (Jämför denna uppdatering med en större iOS-uppdatering för mobilen som kommer en gång per år).

Uppdateringen kan också startas precis i slutet av din arbetsdag och sedan kan datorn låsas! Därför kan du göra det precis innan du går hem/avslutar, så är det klart till nästa dag...

OK, jag är redo att göra uppdateringen!

OBS: Se till att du har tid att låta datorn stå och jobba den tid som det kräver,
normalt tar uppdateringar 30-120 minuter!!!

Gör uppdateringen på följande sätt:

1. Sätt in strömsladden

2. Se till att du är på WIFI och inte på MOBILDATA (via INTERNETDELNING på mobilen)

3. Stäng alla program först!

4. Gå till mappen C:\SGF_Intern-IT\ (följ pilarna på bilden nedan).

5. Därefter klickar du på mappen "Win10_Upgrade" (se pilarna på bilden nedan)

6. Här hittar du filen (Windows10Upgrade9252) eller en motsvarande fil, använd denna länk klicka du på ”UPPDATERA NU” och en fil laddas ner. Gå till punkt 8, annars, om filen saknas, till punkt 7.

7. Om du saknar filen ovan, använd denna länk https://www.microsoft.com/sv-se/software-download/windows10
    och klicka sedan på UPPDATERA NU så att en fil laddas ner (se nedan).

8.  Dubbelklicka på filen (se punkt 6 eller 7 ovan) för att köra (installera) uppdateringen.

9. Klicka Ja på frågan som dyker upp: "Tillåter du att den här appen får göra ändringar på enheten?"

10. Uppdateringsassistenten sätter igång och letar efter uppdateringar.
    Hittar den någon uppdatering så klicka på "Uppdatera nu"...

11. ... och sedan på "Nästa" när den säger att "Grattis, datorn är kompatibel".

12. När det sedan står "Förbereder din uppdatering" så börjar uppdateringen laddas ner och köras.

Datorn kommer att räkna upp till 100% tre gånger men under tiden kommer den att stanna till en stund på olika ställen. Detta moment tar ca 15-30 minuter.

Det rekommenderas att du nu avslutar alla andra program på datorn som är igång på din dator!

OBS: Nu kan du låsa datorn (genom Windowstangent + L eller samtidigt på tangenterna ctrl + alt + delete  samt väljer "LÅS") om du skulle vara på jobbet och du kan då hoppa till punkt 16 (bilden på inloggningsrutan nedan), eftersom datorn gör resten själv!

13. När uppdateringen är klar, måste datorn startas om för att installera uppdateringarna. När nedan bild visas har du 30 minuter på dig att antingen trycka "Starta om nu" eller vänta i dessa 30 minuter, tills dess att datorn startar om sig själv. Detta löser sig alltså av sig självt om du inte sitter vid datorn.

Se bara till att du vid slutet av dessa 30 minuter inte har något osparat arbete.

14. Datorn kommer att startas några gånger. Detta kan ta tid (minst ca: 10-30 minuter) och det är bara att vänta tills den är klar. Ta en fika och vänta!

15. Uppdateringen är klar när du ser din inloggningsruta!

16. Första gången du loggar in efter uppdateringar kommer det ta lite längre tid, då det sista konfigureras. Ha lite tålamod i upp till 2-3 minuter!

VIKTIGT:
    Om att koppla ihop datorn med ett MICROSOFT-konto (tex att dina mappar SKRIVBORD, DOKUMENT och BILDER ska synkas till ett ANNAT konto på din dator så svara NEJ!!!

Det kan komma andra frågor men på dessa kan du acceptera dessa frågor kommer när du sedan loggar in första gången efter att datorn startat om sig...

17. KLART!

Vilken version av WINDOWS har jag idag?

Den senaste versionen av WINDOWS 10 är heter ”21H1” (oktober 2021) och du kan kontrollera vilken version du har här: Vilken version av Windows 10 eller 11 har jag?