En dator som inte är uppdaterad har fler problem och större risk att bli hackad eller att program inte fungerar. Därför bör du uppdatera datorn omgående!

Vilken version av WINDOWS har jag idag?

Den senaste versionen av WINDOWS 10 är heter ”21H2” (augusti 2022) och du kan kontrollera vilken version du har här: Vilken version av Windows 10 har jag?

OBS: Du ska INTE uppdatera till WINDOWS 11, utan bara till den senaste versionen av WINDOWS 10!

Denna uppdatering kan ta ca 20-120 minuter - därför är det bättre att du gör den på kvällen/helgen och inte mitt dagen när du arbetar! (Jämför denna uppdatering med en större iOS-uppdatering för mobilen, som kommer en gång per år).

Uppdateringen kan också startas precis i slutet av din arbetsdag och sedan kan datorn låsas genom att klicka på  CTRL+ "L" efter att du startat uppdateringen! Därför kan du göra det precis innan du går hem, så är det klart till nästa dag...

OK, jag är redo att göra uppdateringen!

OBS: Se till att du har tid att låta datorn stå och jobba den tid som det kräver,
normalt tar uppdateringar 20-120 minuter!!!

Gör uppdateringen på följande sätt:

1. Sätt in strömsladden i datorn!

2. Se till att du är på WIFI och inte på MOBILDATA (via INTERNETDELNING på mobilen). Ta bort mobilen om den är inkopplad med USB-sladden och stäng av INTERNETDELNING

3. Spara allt arbete och stäng alla program!

4. Använd https://www.microsoft.com/sv-se/software-download/windows10 och klicka sedan på "UPPDATERA NU" så att en fil laddas ner (se nedan).

5.  Dubbelklicka på filen för att köra (installera) uppdateringen.

6. Klicka Ja på frågan som dyker upp: "Tillåter du att den här appen får göra ändringar på enheten?"

7. Uppdateringsassistenten sätter igång och letar efter uppdateringar.
    Hittar den någon uppdatering så klicka på "Uppdatera nu"...

8. ... och sedan på "Nästa" när den säger att "Grattis, datorn är kompatibel".

9. Har du avslutat alla andra program på datorn som är igång på din dator??? Gör det annars nu direkt!

10. När det sedan står "Förbereder din uppdatering" så börjar uppdateringen laddas ner och köras.

11. Det var allt du behöver göra! Låt datorn vara och resten sköter sig själv.

OBS: (om du är på kontoret och tänkte gå hem för dagen) Nu kan du låsa datorn (genom att trycka ner Windowstangent + L eller samtidigt på tangenterna ctrl + alt + delete  samt väljer "LÅS") om du skulle vara på jobbet och du kan då hoppa till punkt 16 (bilden på inloggningsrutan nedan), eftersom datorn gör resten själv!

Men vad händer nu då?

12. Datorn kommer att räkna upp till 100% tre gånger, men under tiden kommer den att stanna till en stund på olika ställen. Det är helt normalt. Detta moment tar ca 15-30 minuter.

När uppdateringen är klar, måste datorn startas om för att installera uppdateringarna. När nedan bild visas har du 30 minuter på dig att antingen trycka "Starta om nu" eller vänta i dessa 30 minuter, tills dess att datorn startar om sig själv. Detta löser sig alltså av sig självt om du inte sitter vid datorn.

Se bara till att du vid slutet av dessa 30 minuter inte har något osparat arbete.

13. Datorn kommer att startas några gånger. Detta kan ta tid (minst ca: 10-30 minuter) och det är bara att vänta tills den är klar. Ta en fika och vänta!

14. Uppdateringen är klar när du ser din inloggningsruta!

15. Första gången du loggar in efter uppdateringar kommer det ta lite längre tid, då det sista konfigureras. Ha lite tålamod i upp till 2-3 minuter!

VIKTIGT:
    Om att koppla ihop datorn med ett MICROSOFT-konto (tex att dina mappar SKRIVBORD, DOKUMENT och BILDER ska synkas till ett ANNAT konto på din dator så svara NEJ!!!

Det kan komma andra frågor men på dessa kan du acceptera dessa frågor kommer när du sedan loggar in första gången efter att datorn startat om sig...

16. KLART!