Viktigt (från December 2018):

För att slippa kostnader för roaming i utlandet måste du göra följande när du lämnar Sverige (EU):

• Stäng först av DATA-ROAMING (som du hittar på Inställningar / Mobildata / Alternativ för mobildata / )
  • Stäng sedan av MOBILDATA (som du hittar på Inställningar / Mobildata / )

Ovan är pga av en bugg i iPhone, som gör att mobilen försöker använda mobildata var 15:e (eller var 30 minut) minut, trots att det är avstängt. Vid varje försök så skickas lite data som på en vecka blir ca 100-200kr.

Använd WIFI utomlands! Ha alltid DATA-ROAMING avstängt, oavsett om du är i Sverige eller utomlands, så slipper du problem vid gränstrakter till de länder som inte ingår i den nya EU-zonen.

För mer information https://support.apple.com/sv-se/HT201643 (Om alternativ för mobildata-roaming för din iPhone och iPad)

iMessage kräver datatrafik!

Använder du iMESSAGE kommer du få problem utlands, därför rekommenderar jag att aldrig använda iMESSAGE. Tyvärr aktiverar APPLE detta (och FACETIME) vid varje uppdatering av mobilen så du måste manuellt stänga av dessa funktioner.

OM du använder iMESSAGE idag, måste alla konversationer hos dig (ev även mottagaren) raderas och ni måste börja med ett flöde. Numera finns funktionen "SKICKA SOM SMS" om datatrafik saknas, men många säger att det ändå inte fungerar...

http://www.apple.com/se/ios/messages/

https://selfsolve.apple.com/deregister-imessage/se/sv

När textbubblan på iPhone är blå istället för grön, så vet du att du använder iMessage istället för sms.

Men jag behöver använda mobilen med mobildata utomlands:

Du köpa surf för användare om du är utomlands, det bör även komma ett SMS med de aktuella priserna. Svara på SMS för att köpa surf.

Zon A

200 MB kostar 139 kr - använd SMS-kod: A200

1GB kostar 279 kr - använd SMS-kod: A1000

Länder som ingår:
Albanien, Armenien, Australien, Colombia, Ecuador, Franska Polynesien, Färöarna, Förenade Arabemiraten, Georgien, Ghana, Gibraltar, Hong Kong, Indonesien, Israel, Kazakstan, Kina, Kirgizistan, Kuwait, Laos, Macao, Malaysia, Moldavien, Mongoliet, Montenegro, Nya Zealand, Pakistan, Palestina, Puerto Rico, Ryssland, Saudiarabien, Schweiz, Serbien, Singapore, Sri Lanka, Sydafrika, Tadzjikistan, Taiwan, Thailand, Turkiet, Ukraina, Uruguay, USA

Zon B

100 MB kostar 139 kr - använd SMS-kod: B100

500 MB kostar 279 kr - använd SMS-kod: B500

Länder som ingår:
Argentina, Bahrain, Bangladesh, Brasilien, Chile, Egypten, Filippinerna, Irak, Japan, Kambodja, Kanada, Kap Verde, Makedonien, Mexiko, Myanmar, Nicaragua, Peru, Qatar, Sydkorea

Zon C

50 MB kostar 139 kr - använd SMS-kod: C50

200 MB kostar 279 kr - använd SMS-kod: C200

Länder som ingår:
Afghanistan, Algeriet, Anguilla, Antigua och Barbuda, Aruba, Azerbajdzjan, Bahamas, Barbados, Bonaire, Bosnien och Hercegovina, Botswana, Brittiska Jungfruöarna, Brunei Darussalam, Caymanöarna, Costa Rica, Curacao, Demokratiska republiken Kongo, Dominikanska Republiken, El Salvador, Elfenbenskusten, Grenada, Grönland, Guatemala, Guinea, Guyana, Haiti, Honduras, Indien, Iran, Jamaica, Jemen, Kenya, Marocko, Mocambique, Monaco, Montserrat, Nigeria, Oman, Panama, Paraguay, Rwanda, Saint Kitts och Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent och Grenadinerna, Senegal, Surinam, Tanzania, Tchad, Togo, Tunisien, Turks- och Caicosöarna, Uganda, Uzbekistan, Venezuela, Vietnam, Vitryssland, Zambia